След дълги години бягство от правосъдието, миналта седмица осъденият на доживотен

...
След дълги години бягство от правосъдието, миналта седмица осъденият на доживотен
Коментари Харесай

Случаят Соло: Пред NOVA говори магистратът, който не се съгласи с оправдателната присъда на двойния убиец

С лед дълги години бягство от правораздаването, миналта седмица осъденият на пожизнен затвор за двойното ликвидиране пред дискотека „ Соло “ Илиян Тодоров беше върнат у нас.

13 години след присъдата на първа инстанция, когато Илиян Тодоров беше оневинен, извънредно предговори магистратът, който искаше той да бъде наказан.

Съдия Мария Дончева с коментар за това, което остана отвън кориците на делото „ Соло ”.

Три години след двойното ликвидиране пред дискотека „ Соло ” през 2009 година състав на Софийския градски съд с ръководител Румяна Ченалова оправда обвинявания Илиян Тодоров. Решението не е взето единомислещо. От петчленния състав с друго мнение е арбитър Мария Дончева.

" Това беше едно доста съществено дело. Много тежко и няма по какъв начин човек да го не помни. Това, което най-много си припомням, е самата атмосфера от производството, което беше прочувствено. Съдебният състав от самото начало усеща страстите и възприятията на присъстващите в залата, надлежно потърпевшите - близки на умрелите преживяваха доста съществено протичащото се в залата. Същото важеше за подсъдимия и неговите близки ", споделя зам.-председателят на СРС Мария Дончева.

" Много съдии ще кажат, че съдията няма страсти, той се абстрахира от протичащото се в залата. Това не е тъкмо по този начин. По това дело целият правосъден състав трябваше да оставим страстите настрани и да се произнесем въз основа на закона и доказателствата по делото. Тук се получи и разминаването. Едната част от правосъдния състав имаше един прочит върху доказателствените материали, аз имах друг, което наложи да подпиша присъдата с изключително мнение, тъй като нашият закон не изисква от правосъдният състав да подпише присъдата при цялостно единогласие, както е в Съединени американски щати ", акцентира тя. 

" Моето изключително мнение беше значително в благозвучие с публичното мнение. И тъкмо тук е тънкият миг, доста постоянно по подобен вид производства съдът е подложен на мощен публичен напън. Част от работата е той да бъде подценен и съдът да може да постанови независимо своята присъда. В моя случай ми беше спестена публичната реакция в тази обстановка, до момента в който другата част от правосъдния състав трябваше да се оправят с нея ", показва Дончева. 

По време на процеса излиза наяве, че бащата на Илиян Тодоров е бил общински консултант от Българска социалистическа партия в Перник.

" Не мисля, че по това дело е имало някакъв политически детайл или даже корупционен по простата причина, че на мен такова нещо не ми е станало известно по никакъв метод. Ако сходно нещо ми беше станало известно, аз съм била и длъжна да алармирам способените органи. Но несъмнено, във всяко едно дело някакъв политически детайл може да се откри. Държавата е дребна, в случай че проследим връзките и ситуацията на всеки един от участниците, някакъв детайл политически може да бъде открит. А в този случай медиите откриха сходни предпоставки, само че те не са изиграли роля най-малко от моя позиция на метода, по който е протекло правосъдното произвеждане ", безапелационна е тя. 

" Но даже и без моето изключително мнение, аз считам, че Въззивният съд въз основа на един цялостен доказателствен разбор би стигнал още веднъж до тази неоправдателна присъда, която след това беше доказана от Върховен касационен съд ", заяви съдията. 

Един от претекстовете за оправдателната присъда на Илиян Тодорво е че ножът, конфискуван по делото, не бил проучен дали с него може да бъде осъществено убийството.

" В претекстовете си аз съм показала, че да, не се открива оръжието, с което е осъществено закононарушението, тъй като това, което беше приобщено по делото, се оказа, че не е оръжието, с което е осъществено закононарушението. Не съответстваше на раните на потърпевшите, на следите върху техните облекла. Но сигурно закононарушението беше осъществено с оръжие от сходен вид, може би по-малко и така нататък, което остана неоткрито по делото. Но това единствено по себе си не е спънка да се постанови неоправдателна присъда, стига да сме сигурни кой по какъв метод е нанесъл пострадванията, довели до гибелта на потърпевшите лица ", съобщи тя. 

" Моята тактика беше да установя местоположението и дейностите на всяко едно от присъствалите лица и по този метод да ги изключа от вероятните причинители и употребявайки тази тактика, аз съумях да изключа всички евентуални причинители, като остана само подсъдимият като вероятен причинител ", спомня си Дончева. 

" Това, което е значимо за мен и повода да се съглася да приказвам по този въпрос е, че това е един от образците, в които виждаме, че правосъдната система и страната са си свършили работата. – Макар и със забавяне. Това, което съгласно мен е значимо за околните на умрелите, че въпреки и след толкоз доста време, се стигна до край ", акцентира тя. 

" Бях уверена, че справедливостта ще спечелва и желаех да стана част от този развой, постановявайки особеното мнение и след това, когато се разбра, че лицето не може да бъде намерено, аз вътрешно бях уверена, че има механизми, по които той ще бъде открит рано или късно. И това се случи ", споделя съдията. 

Случи се на 1 март 2024 година. 15 години след двойното ликвидиране пред дискотека " Соло " Илиян Тодоров беше екстрадиран у нас от Узбекистан. Той към този момент е в пандиза с доживотна присъда. На този декор данните, които излизат след убийството Мартин Божанов-Нотариуса за търговия с въздействие в правосъдната система, към този момент се отразяват на правораздаването, споделя арбитър Дончева.

" Наличието на такива кръгове и даже единствено съмнението за тях има отрицателен резултат върху правосъдната система, срутва внезапно доверието на обществото в правораздаването и въпреки, че евентуално тези случаи, в които сходни кръгове са имали въздействие върху правосъдни актове са доста малко в действителност стартират да се слагат въпроси по всяко едно дело. За нас съдиите е доста значимо, в случай че има такива хора, които постановяват актовете си не въз основа на закона и доказателствата, те да бъдат разобличавани и да не бъдат част от правосъдната система. Вие не може да си визиите какъв брой пъти по най-обикновени каузи, които преглеждам като областен арбитър, страните са заявявали съмнение, тъй като са чули нещо по медиите, което касае правосъдната система и считат, че и аз като нея няма да бъда справедлива, в това число се е случвало да получа благодарствено писмо, в което споделя, ние не вярвахме, че отсъдите въз основа на закона ", показва тя. 

" По отношение на заканите обстановката е комплицирана . От една страна, съдията би трябвало да има високо равнище на толеранс и издръжливост в такива обстановки по отношение на елементарния жител. Това е част от специалността. От друга страна, съдията също е човек, също има семейство и е обикновено да изпитва терзания, когато са му отправени закани и то съответни от хора, които наподобява, че познават метода му на живот. Ситуациите са разнообразни. По отношение на наш сътрудник от районния съд - имаме случай с разлепени некролози в региона на съда, които провокираха не толкоз у него, колкото у всички работещи в съда потрес и терзание, тъй като в началото те бяха възприети като истина, след това стана ясно, че това е метод да се сплаши ", съобщи Мария Дончева.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР